Ταξίδι στο χρόνο και τον πολιτισμό
ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ:
• Ιστορία, Ενότητα 2η, Κεφάλαιο 23ο – «Ο χρυσός αιώνας» της τέχνης (σελ.72-74).
• Μελέτη Περιβάλλοντος, Ενότητα 2η, Κεφάλαιο 1ο – «Ο πολιτισμός των Ελλήνων» (σελ 36-38).
• Εικαστικά Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού, Ενότητα 4η , Δ1: Δύο διάλογοι στην αρχαία ελληνική τέχνη, 1ος διάλογος: Η γλυπτική στην αρχαία Ελλάδα.
Δίνεται έμφαση στη διδασκαλία της ενότητας «Ο χρυσός αιώνας της τέχνης» αλλά με διαθεματική προσέγγιση σύμφωνα με το ΔΕΠΠΣ και τα ΑΠΣ, όπου μπορεί να γίνει σχεδιασμός διαθεματικών δραστηριοτήτων που να διευκολύνουν τη σύνδεση του μαθήματος της Ιστορίας με άλλα μαθήματα, όπως, στην προκειμένη περίπτωση, Μελέτη Περιβάλλοντος και Αισθητική Αγωγή, μέσω των οποίων επιτυγχάνονται καλύτερα οι στόχοι της διδασκαλίας.
Οι μαθητές βλέπουν σε βίντεο την κλοπή των μαρμάρων από τον Έλγιν και διατυπώνουν αρχικά προφορικές σκέψεις για τη νομιμότητα της πράξης του.
Βλέπουν σε βίντεο την αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου, όπου φυλάσσονται τα ελγίνεια μάρμαρα, την αίθουσα του Παρθενώνα από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και απόσπασμα από δελτίο ειδήσεων για το πώς τα ξένα μέσα ενημέρωσης περιγράφουν την απουσία των μαρμάρων από τη Ελλάδα, την ημέρα των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
Για την εκπόνηση του σεναρίου χρησιμοποιήθηκαν οι παρακάτω δικτυακοί τόποι:
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Χωρέμη-Σπετσιέρη Άλκηστις, Ακρόπολη-Μουσείο Ακρόπολης, εκδόσεις Μίλητος
Αρχαία Ελλάδα-Τα πιο σημαντικά μνημεία όπως ήταν και όπως είναι, εκδόσεις Κτηματική Τράπεζα.
Μουσείο Ακρόπολης, Οι θησαυροί, Από τις Καρυάτιδες έως τη ζωοφόρο και από την Αθηνά της Γιγαντομαχίας έως τις Κόρες της αρχαϊκής εποχής, Το Βήμα-ειδική έκδοση, Κυριακή 21 Ιουνίου 2οο9